PIPA
Een goede relatie tussen pleegkind en pleegouders; dát is het doel van PIPA, een preventieve interventie voor pleeg- en adoptieouders bij jonge kinderen met een problematische gehechtheid. PIPA helpt pleegouders om meer emotioneel beschikbaar te zijn voor het pleegkind. Het gaat om pleegkinderen van 0 tot 4 jaar, die meestal net in het pleeggezin zijn. Video-opnames en psycho-educatie helpen de pleegouders om hun gevoel voor het pleegkind te versterken. Bij elk videobeeld kijken we vooral naar wat goed gaat. Bijvoorbeeld de momenten waarop pleegouders het kind veel veiligheid, vertrouwen en ondersteuning geven. Ook leren pleegouders naar zichzelf en hun valkuilen te kijken, bijvoorbeeld als het pleegkind gestrest reageert. PIPA bestaat uit zeven huisbezoeken gedurende een periode van drie maanden.
Indicatiecriteria
De interventie is (in principe) geschikt voor alle pleeggezinnen van Jeugdhulp Friesland, waar een pleegkind perspectief-zoekend dan wel perspectief-biedend is geplaatst in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Omdat PIPA zich richt op het ontwikkelen van een veilige relatie tussen kind en verzorger is het wenselijk de interventie in te zetten aan het begin van plaatsing, wanneer de relatie zich nog niet of slechts ten dele heeft gevormd.
Contra-indicaties
Wanneer voorafgaand aan de plaatsing bij de pleegzorginstelling bekend is dat er bij het kind sprake is van FAS (Foetaal Alcohol Syndroom) mag verwacht worden dat PIPA gezien de korte duur te weinig effect zal hebben.