Pleegzorg-Deeltijd
Zo normaal mogelijk opgroeien. Dat is belangrijk voor ieder kind. Maar soms zijn problemen in een gezin zo groot, dat een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Dan is wonen in een pleeggezin een goed alternatief. Een gezin waar een kind zich veilig kan voelen, liefde en aandacht krijgt en gewoon kind kan zijn.
De duur van pleegzorg kan variëren. Soms kan het ouders al ontlasten als hun kind regelmatig een paar dagen of een vakantie naar een pleeggezin gaat. We noemen dat Pleegzorg-Deeltijd.
Pleegzorg-Deeltijd heeft als doel de inzet van andere vormen van hulp te versterken, doordat het (pleeg)gezin waar het kind opgroeit wordt ontlast en waardoor een uit(huis)plaatsing kan worden voorkomen. Daarnaast kunnen kinderen die in een gezinshuis of een residentiële setting verblijven positieve ervaringen opdoen met het wonen en leven in een zo gewoon mogelijke gezinssituatie ter versterking van een perspectief biedend hulpverleningstraject.
Indicatiecriteria
Voorwaarde voor plaatsing in een deeltijd-pleeggezin is dat het kind kan profiteren van een gezinssituatie en in staat is gezag te (leren) accepteren.
Contra-indicaties
Wanneer er bij het kind sprake is van onbeheersbare agressieproblematiek dusdanig ernstig dat de veiligheid van het kind, medebewoners en/of medewerkers niet gegarandeerd kan worden.
Specifiek voor jeugdigen in pleegzorg geldt vanaf 1 juli 2018 dat zij standaard tot 21 jaar in hun pleeggezin kunnen verblijven. In de Jeugdwet staat nog dat pleegzorg in principe stopt op het achttiende jaar maar Jeugdzorg Nederland, VNG en het ministerie van VWS hebben deze afspraak gemaakt. Verlengde pleegzorg is dan mogelijk tot 23 jaar.