Jeugdhulp met verblijf

Kan een jongere niet meer thuis, bij familie of een bekende wonen? Dan hebben wij (tijdelijke) woonruimte waar een jongere zich kan ontwikkelen en leert om zelfstandig te worden. Vaak heeft de jongere ernstige ontwikkelings- of gedragsproblemen. Daarom geven we intensieve behandeling. De jongere leert omgaan met structuur, grenzen relaties, aandacht en verantwoordelijkheden. Wij kijken wat een kind kan en welke ontwikkeling haalbaar is. 

Soms besluit een kinderrechter dat een jongere verplichte, intensieve hulp krijgt. Een gesloten verblijf is dan onderdeel van de behandeling. Dat is heftig, maar nodig om als jongere weer mee te kunnen doen in de samenleving. Ouders maken nadrukkelijk onderdeel uit van de behandeling. Het is de bedoeling dat de jongere na een tijd weer thuis, begeleid of zelfstandig kan wonen.

Sterker geworden door mezelf te blijven

‘Ik was dertien toen m’n ouders gingen scheiden. Mijn vader vertrok naar het buitenland. Mama is vaak depressief. Ze kon niet goed voor me zorgen. Eigenlijk stond ik er alleen voor. Daarom ging ik wonen in een groep. En binnenkort ga ik op me zelf wonen. Daar bereid ik me nu op voor. Want ik moest nog veel leren! Heel vaak at ik ongezond, vooral als ik me verdrietig voelde. Ik gaf te makkelijk geld uit en voelde niet goed aan waar mijn grenzen lagen. Samen met mijn mentor heb ik daarom een plan gemaakt met duidelijke doelen. Voor mezelf durven opkomen, goed omgaan met geld en het huishouden doen; dat waren eigenlijk de belangrijkste. Ik moet het zelf proberen. En weet je? Sinds een tijdje kan ik best lekker en gezond koken! Het lukt ook beter om alleen te zijn en naar m’n gevoel te luisteren. De situatie van mijn moeder is nog hetzelfde. Dat doet pijn en het maakt me nog steeds verdrietig. Maar ik kan het nu wel iets beter accepteren. We hebben gelukkig regelmatig contact.

Marieke, 17 jaar

Wat bieden wij? 

Samen een klein beetje geluk bereiken

Freya Hornyak

GZ-psycholoog/orthopedagoog generalist

'Samen een klein beetje geluk bereiken, juist als ouders en kind even niet bij elkaar kunnen zijn. Dat vind ik de grootste uitdaging wanneer een kind tijdelijk niet thuis kan wonen. Deze ga ik graag met u aan.'

Onze locaties

Jeugdhulp Friesland biedt (hoog)specialistische hulp bij opgroeien en opvoeden, Jeugd-GGZ en JeugdzorgPlus vanuit diverse locaties in de provincie Fryslân. Met 640 medewerkers, 650 pleeggezinnen & gezinshuizen helpt Jeugdhulp Friesland jaarlijks 2500 gezinnen. 

Algemene contactgegevens:

088 14 24 444
Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur
Badweg 4
8934 AA Leeuwarden

Wilt u meer weten?

Over bijvoorbeeld onze werkwijze of wat wij voor u kunnen betekenen? Wij staan u graag te woord.

088 142 44 44