Pleegzorg & Gezinshuizen

Zo normaal mogelijk opgroeien. Dat is belangrijk voor ieder kind. Maar soms zijn problemen in een gezin zo groot, dat een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Dan is wonen in een pleeggezin een goed alternatief. Een gezin waar een kind zich veilig kan voelen, liefde en aandacht krijgt en gewoon kind kan zijn. Als een kind complexe gedragsproblemen heeft en (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen, is een andere veilige plek nodig. Dan zou wonen in een gezinshuis de oplossing kunnen zijn. In een gezinshuis kunnen kinderen zo normaal mogelijk opgroeien met intensieve zorg en professionele begeleiding van gezinshuisouders.  

Ik dacht dat het mijn schuld was

‘Thuis ging het steeds mis. Altijd ruzie en geschreeuw, het was nooit fijn. Er kwam iemand bij ons thuis om mijn ouders te helpen, maar dat was niet genoeg. Ik ben toen naar een pleeggezin gebracht. Daar was alles anders. We zaten gezellig aan tafel. Geen ruzie. Ik werd voorgelezen en kan veel meer dingen opnoemen die anders zijn. Iedereen was lief voor me. Wel miste ik thuis. Ik moest erg wennen. Mijn ouders waren eerst ook boos. Ik dacht dat het mijn schuld was. Nu weet ik dat het niet zo is. Mijn ouders zorgen niet goed voor zich zelf en ook niet voor mij. Ze houden wel van me, maar het lukt ze gewoon niet. Gelukkig zie ik ze wel regelmatig. Nu vinden ze het goed dat ik hier woon en dat maakt me blij.

Merel, 11 jaar

Wat wij bieden?

Pleegzorg doe je samen

Ingrid Hoekstra

Orthopedagoog  

'Bijzonder gewoon en gewoon bijzonder. Dat is het wanneer kinderen (tijdelijk)  een ander thuis nodig hebben. Samen met ouders en pleegouders willen we dat een kind een fijne jeugd heeft. Dat is ons gezamenlijk doel.'

Onze locaties

Jeugdhulp Friesland biedt (hoog)specialistische hulp bij opgroeien en opvoeden, Jeugd-GGZ en JeugdzorgPlus vanuit diverse locaties in de provincie Fryslân. Met 640 medewerkers, 650 pleeggezinnen & gezinshuisouders helpt Jeugdhulp Friesland jaarlijks 2500 gezinnen.

Algemene contactgegevens:

088 14 24 444
Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur
Badweg 4
8934 AA Leeuwarden

Wilt u meer weten? 

Over bijvoorbeeld onze werkwijze of wat wij voor u kunnen betekenen? Wij staan u graag te woord.

088 142 44 44

Bibliotheek

In onze bibliotheek zijn diverse documenten te downloaden. Over wat we bieden, hoe we werken en over de organisatie zoals jaarplannen en -verslagen. 

Naar de bibliotheek