Toekomst Jeugdhulp Friesland
- Governance
- Onderzoek
- Fondsen en sponsoring
- Geestelijke verzorging
- Verwijsindex
- Webshop
- Nieuws
- Jeugdhulp Academie
- Professionele standaard, toezicht en ethiek
- Gezond seksueel opgroeien volgens het Vlaggensysteem - basis
- Gezond seksueel opgroeien volgens het Vlaggensysteem - specialisatie
- Kind centraal bij scheiding
- Professioneel begeleiden van complexe oudergesprekken
- Systeemgericht werken
- Hechtingsgerichte attitude in het werken met gezinnen
- Cirkel van Veiligheid
- Grip op gedrag
- Video-hometraining
- Video-interactiebegeleiding
- Organogram
- Hoe krijgt u hulp?
- Omgaan met persoonsgegevens
- Algemene voorwaarden onderaanneming
- Spelregels Beeld- en geluidsopnames
- Toekomst Jeugdhulp Friesland
Wij hebben te maken met een kwetsbare financiële situatie waardoor de continuïteit van zorg op termijn onder druk kan komen te staan. Om dat te voorkomen worden maatregelen doorgevoerd. Op zowel het gebied van bedrijfsvoering als zorginhoud. Met als doel om weer financieel gezond te worden, dé voorwaarde om kinderen, jongeren en hun gezinnen de best passende zorg te kunnen blijven bieden.
Wij vinden het belangrijk om u te informeren over deze situatie, de consequenties en bij wie u terecht kunt bij vragen.
1 april 2025
JEUGDHULP FRIESLAND STOPT MET GESLOTEN JEUGDZORG
Jeugdhulp Friesland heeft besloten de JeugdzorgPlus-voorziening in Drachten definitief af te bouwen. Jeugdhulp Friesland en Sociaal Domein Fryslân hebben in goed overleg besloten de lopende overeenkomst voor JeugdzorgPlus te beëindigen. Voor de jongeren die er nog verblijven wordt een passende plek gezocht.
Op de in augustus 2024 geopende verblijfslocatie in Drachten wilden wij – in een nieuwe setting en volgens een nieuwe methodiek – JeugdzorgPlus bieden: kortdurende intensieve zorg en behandeling aan jongeren in een kleinschalige gesloten setting. Voor een deel is dat gelukt: in spoedsituaties konden wij jongeren op basis van betere afspraken plaatsen. Ook betrokken we het gezinssysteem van de jongeren intensiever dan voorheen, met goede resultaten. Dat werd zeer gewaardeerd door de betrokken ouders.
Wij moeten echter ook vaststellen dat onze ambities op andere punten te groot waren. Dit geldt voor wat betreft de periode waarin de nieuwe methodiek van de grond moest komen. Therapeuten om de nieuwe methodiek in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen, bleken schaars. Het organiseren en uitrollen van passende dagbesteding en scholing op goed niveau voor iedere jongere, bleek in de korte voorbereidingsfase een te grote uitdaging. Het (nog) niet op orde zijn van deze randvoorwaarden, heeft er mede tot geleid dat wij door een negatieve dynamiek op de locatie, enerzijds genoodzaakt zijn geweest jongeren over te plaatsen, alsmede dat als gevolg van die dynamiek onze medewerkers in verzuim zijn geraakt. Dat betreuren wij.
Wij trekken lessen hieruit. Wij hebben geleerd dat voor een verantwoorde doorstart van een locatie, veel voorbereiding nodig is en daarmee ook tijd. Pas als alle piketpalen – in afstemming met alle stakeholders – zijn geslagen, kan een locatie verantwoord open. Het is ons in deze situatie niet gelukt om de zorg te bieden die wij in een stand-alone voorziening zoals deze, hadden willen bieden. De tijd om alles goed voor elkaar te krijgen is er helaas niet.
Het gezamenlijke besluit van Jeugdhulp Friesland en Sociaal Domein Fryslân om de huidige overeenkomst JeugdzorgPlus te beëindigen, betekent dat Jeugdhulp Friesland stopt met het bieden van gesloten jeugdzorg. Wij zetten in op de doorontwikkeling van kleinschalige woonvoorzieningen als alternatief. We weten dat we daar goed in zijn. Die projecten hebben hun meerwaarde in de afgelopen jaren al bewezen.
11 september 2024
CONTRACT JEUGDZORGPLUS
Jeugdhulp Friesland en Sociaal Domein Fryslân zijn een contract overeengekomen voor 10 plekken JeugdzorgPlus. Het nieuwe contract gaat met terugwerkende kracht in op 6 augustus 2024. Vanaf die datum verzorgt Jeugdhulp Friesland de uitvoering van JeugdzorgPlus in Friesland. Het contract loopt tot en met 31 december 2025.
Al enige tijd en conform het continuïteitsplan en uitvoeringsplan werkt Jeugdhulp Friesland aan de transformatie van de gesloten jeugdzorg. Daarbij sorteren wij voor op nul gesloten plaatsingen in 2030. In mei 2024 is voormalig Behandelcentrum Woodbrookers gesloten. Sindsdien zijn Friese kinderen met een gesloten machtiging bij collega-instelling Elker in Groningen geplaatst.
In Drachten is een kleinschalige voorziening ingericht die plaats biedt aan 5 jongeren met een gesloten machtiging. Het is de bedoeling dat we in 2025 nog 5 jongeren met gelijksoortige problematiek, in een nieuwe deels gesloten/open kleinschalige setting opvangen.
Geen kind gesloten meer is nog een brug te ver. De sluiting van Woodbrookers heeft ons uitgedaagd om versneld alternatieve vormen van zorg voor de traditionele gesloten jeugdzorg te ontwikkelen. Dat kunnen we niet alleen, we hebben onze collega-aanbieders, onderwijspartners, ervaringsdeskundigen en gecertificeerde instellingen nodig om dit te kunnen bereiken. Met het contract en vertrouwen van de Friese gemeenten is JeugdzorgPlus voor jeugdigen in de eigen provincie weer beschikbaar. Daar zijn we blij mee.
2 juli 2024
UITVOERINGSPLAN
Veilig en zorgeloos opgroeien is belangrijk voor ieder kind. Soms lukt dat niet door problemen in het gezin of als het niet goed gaat met een kind. Dan is hulp nodig. Om de continuïteit van (hoog)specialistische zorg in Friesland voor deze gezinnen en kinderen te waarborgen heeft de gemeente Leeuwarden namens alle Friese gemeenten samen met Jeugdhulp Friesland - vanwege de financiële situatie van Jeugdhulp Friesland - een continuïteitsplan gemaakt. Op basis daarvan heeft Jeugdhulp Friesland een uitvoeringsplan gemaakt. Daarin staat hoe Jeugdhulp Friesland werkt aan duurzaam herstel.
Hulp van Jeugdhulp Friesland start altijd in én met het gezin. Een tijdelijk verblijf in een kleinschalige woonvoorziening kan onderdeel zijn van een traject. We zijn voornemens door te gaan met het opbouwen van kleinschalige voorzieningen, variërend van wonen met behandeling tot gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus). Daarmee sorteert Jeugdhulp Friesland voor op nul gesloten plaatsingen in 2030.
Jeugdhulp Friesland heeft al flinke stappen gezet om inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Dat doen we door zorg te bieden binnen het beschikbare tarief. Er is een centrale voordeur ingericht om ervoor te zorgen dat gezinnen en kinderen zo snel mogelijk de best passende zorg krijgen. En er zijn tal van besparingen gerealiseerd waardoor de kosten zijn gedaald en in de komende periode nog verder dalen.
Met het uitvoeren van het plan draagt Jeugdhulp Friesland bij aan de continuïteit, kwaliteit en betaalbaarheid van de jeugdzorg in Friesland.
Link naar uitvoeringsplan.
Vragen
Heeft u vragen of zorgen naar aanleiding van de ontwikkelingen? Dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon van Jeugdhulp Friesland of via communicatie@jeugdhulpfriesland.nl
1 mei 2024
NIEUWE BESTUURDERS
Marjolein Bolt (1960) wordt per 6 mei 2024 de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Jeugdhulp Friesland. Zij volgt Hans du Prie op, die sinds het vertrek van Johan Krul interimbestuurder is. Dytmer Hettinga (1970) wordt per 12 augustus 2024 lid van de Raad van Bestuur. Zij sturen de portefeuille Zorg integraal aan en verdelen de overige portefeuilles, op die manier staat binnen het bestuur de hulp voor kinderen centraal.
Het is de taak van het kersverse bestuur om Jeugdhulp Friesland te leiden naar duurzaam herstel. Zij neemt - samen met een externe regievoerder en in nauwe samenwerking met de Friese gemeenten - de uitvoering van het continuïteitsplan ter hand.
Meer weten? U leest hier het hele bericht
16 april 2024
CONTINUITEITSPLAN
Ieder kind in Friesland moet zich goed kunnen ontwikkelen. Wanneer dat niet lukt, heeft ieder kind recht op passende hulp. Geen kind mag hier tussen wal en schip vallen. Nu Jeugdhulp Friesland financieel in zwaar weer zit, is het van groot belang dat we de zorg waar deze jeugdigen recht op hebben blijven borgen. Dat is de grootste prioriteit.
Namens de 18 Friese gemeenten heeft gemeente Leeuwarden daarom de afgelopen maanden intensief samengewerkt met Jeugdhulp Friesland. Samen hebben wij een plan - een continuïteitsplan - gemaakt, onder toeziend oog van de Jeugdautoriteit.
In het plan maken we stevige keuzes over het zorgaanbod en de bedrijfsvoering bij Jeugdhulp Friesland. Met die keuzes zorgen we er samen voor dat Jeugdhulp Friesland kan blijven bestaan. Het betekent een gedurfde stap naar een toekomst zonder gesloten jeugdzorg zoals we die nu kennen. Maar ook kwalitatief hoogwaardige zorg op een smaller portfolio (zorgaanbod).
De gesloten jeugdzorg in de huidige vorm en op de huidige locatie stopt uiterlijk per 1 juli 2024 of indien mogelijk eerder. Jeugdhulp Friesland gaat voortvarend verder met de opbouw van kleinschalige woonvoorzieningen voor jongeren. Daarmee blijft de continuïteit van (hoog)specialistische zorg geborgd in Friesland. Met de uitvoering van dit plan waarborgen we samen de continuïteit, kwaliteit en betaalbaarheid van de jeugdzorg in Friesland. Het plan vraagt op korte termijn geen extra financiële steun van de Friese gemeenten. Een steunaanvraag op later moment wordt niet uitgesloten.
Vragen
Heeft u vragen of zorgen naar aanleiding van de ontwikkelingen? Dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon van Jeugdhulp Friesland of via communicatie@jeugdhulpfriesland.nl
Zie ook: Continuïteitsplan opgesteld voor Jeugdhulp Friesland - Sociaal Domein Fryslân (sdfryslan.nl)