In 2017 zijn 2.647 nieuwe pleeggezinnen ingeschreven. Dat zijn er 7% meer dan in 2016. Daarmee is de instroom van pleegouders, na een dip in 2016, weer hoger dan de uitstroom. Ook hebben aanzienlijk meer mensen informatie over pleegzorg opgevraagd dan het jaar ervoor. De cijfers komen uit de Factsheet Pleegzorg 2017. Pleegzorg Nederland, onderdeel van brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, is verheugd dat dankzij de gezamenlijke inspanningen van gemeenten, rijksoverheid en pleegzorgaanbieders zowel de interesse in een mogelijk pleegouderschap als het aantal aanmeldingen van nieuwe pleegouders is toegenomen.
De effectiviteit van de campagne 'Supergewone mensen gezocht' lijkt na een dip in 2016 in 2017 weer toegenomen. Met name de wervingsacties in de Week van de Pleegzorg hebben bijgedragen: in de week steeg het aantal aanvragen fors. In 2017 hebben 11.425 mensen informatie over pleegzorg aangevraagd. Dat is een derde meer dan in 2016.
"Iedereen wil kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet lukt, dan het liefst bij pleegouders. Daarvoor zijn pleegouders hard nodig. Daarom zijn we blij met zoveel nieuwe gezinnen. De samenwerking tussen gemeenten en pleegzorgaanbieders bij de werving van nieuwe pleegouders wordt steeds vanzelfsprekender en dat werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit de cijfers. Het vergt echter nog wel inspanningen om onze doelstelling van 3.500 nieuwe pleegouders per jaar te halen", aldus Annet van Zon, bestuurslid en portefeuillehouder Pleegzorg van Jeugdzorg Nederland.
In 2017 hebben 23.206 jeugdigen voor korte of langere tijd bij pleegouders gewoond, waarvan 835 jeugdigen bij Friese pleeggezinnen. Dat is landelijk gezien een toename van ruim 700 kinderen (3%) in vergelijking met 2016. Deze toename betreft met name kortdurend verblijf bij pleegouders. Afgelopen jaar hebben 16.665 pleeggezinnen zich ingezet, waarvan 552 pleeggezinnen in Friesland.