In het Algemeen Dagblad van maandag 28 augustus 2023 is een artikel geplaatst over onze locatie Woodbrookers. Dit artikel is zonder hoor en wederhoor door de journalist geplaatst. Hierdoor zijn er feitelijke onjuistheden in het artikel beschreven en is de context onvolledig geschetst.
In de loop van 2022 constateren wij dat de complexiteit van zorg lijkt toe te nemen en besluiten wij nadat zich een calamiteit heeft voorgedaan een onderzoek te laten doen door een externe partij waarbij de vraag was of wij op locatie Woodbrookers in staat zijn deze complexe zorg adequaat te kunnen bieden. Een rapport waarvan we hopen te leren en te verbeteren. In het rapport zijn twee complexe casussen specifiek onderzocht. Vanuit deze twee onderzochte casussen kan niet de conclusie worden getrokken dat de bevindingen breed op de locatie Woodbrookers van toepassing zijn. Op basis van het rapport is een verbeterplan opgesteld en zijn we aan de slag gegaan om onze zorg beter aan te laten sluiten bij de vraag van vandaag. Over deze beweging zijn we transparant in gesprek met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het rapport bevat namen van cliënten en medewerkers of zijn als zodanig herleidbaar en kan om die reden niet openbaar verstrekt worden.
Op de locatie Woodbrookers zetten we ons in voor jongeren met zeer complexe problematiek. Daarom werken we met goed opgeleide medewerkers die zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister (SKJ of BIG). Wij willen zoveel mogelijk met eigen medewerkers ons werk doen maar kunnen dat helaas niet helemaal waarmaken. Dat komt enerzijds door de landelijke krapte op de arbeidsmarkt in onze sector en anderzijds doordat we tijdelijk specifieke expertise op een aantal vlakken nodig hebben. In de periode waar het onderzoek zich op richtte was er bovendien sprake van corona en daarmee gerelateerd extra verzuim. De inhuur heeft met name betrekking op de functie van jeugdzorgwerkers.
Hoewel we willen voorkomen dat jongeren worden vastgepakt, zijn er soms situaties waarin een jongere toch moet worden vastgepakt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat hij of zij zichzelf, een groepsgenoot of een medewerker pijn doet of lichamelijk letsel toebrengt. Hiervoor wordt een methode gebruikt (Fysiek Mentale weerbaarheidstraining (fmt)). Medewerkers zijn hierin getraind. Deze methode is niet specifiek voor de jeugdzorg ontwikkeld, maar wordt wel binnen jeugdzorginstellingen gebruikt. Uitgangspunt van deze methode is dat de-escalerend wordt gewerkt. De suggestie wordt in het artikel gewekt dat pijnprikkels een vast onderdeel is van deze methode. Dit is niet het geval. De keren dat er een pijnprikkel wordt gegeven binnen Jeugdhulp Friesland staan los van de methode fmt. Het toedienen van een pijnprikkel gebeurt alleen wanneer dit medisch noodzakelijk is, dus om te constateren of een jongere bewusteloos is.
In ons werk krijgen we te maken met incidenten. We reageren zorgvuldig op alle incidenten die gebeuren in de jeugdhulp. Iedere medewerker kan een interne melding doen van een incident via een intern meldsysteem. Aan de hand van de incidenten die gemeld worden via dit meldsysteem kunnen we analyses uitvoeren en leren we hoe we dergelijke incidenten in de toekomst kunnen voorkomen. We zijn verplicht om alle incidenten te beoordelen op de meldplicht aan de IGJ. Hiervoor heeft de IGJ definities gegeven van calamiteiten en andere gebeurtenissen die gemeld moeten worden. Dat wil zeggen dat er ook incidenten gebeuren die niet gemeld hoeven te worden aan de IGJ. In het artikel wordt gerefereerd aan een incident dat wel gemeld had moeten worden aan de IGJ. Dit klopt, in eerste instantie hadden we dit incident niet gemeld, in het onderzoek kwam dit naar voren en daarna hebben we dit alsnog gemeld. De IGJ beoordeelt de meldingen en geeft vaak de opdracht intern onderzoek te doen naar de oorzaken van het incident. We informeren hen altijd over onze bevindingen. Ook nemen wij de IGJ mee in de voortgang van de verbeteringen die we doorvoeren naar aanleiding van een dergelijk onderzoeksrapport.
Jongeren van de Woodbrookers hebben recht op een zo gewoon mogelijk leven en gaan – zodra ze daar aan toe zijn - daarom net als iedere jongere naar school, naar vrienden of gaan sporten. Daardoor komen zij zo nu en dan in aanraking met buurtbewoners. Helaas is het een paar keer gebeurd dat er een confrontatie heeft plaatsgevonden tussen buurtbewoners en jongeren van de Woodbrookers. Dat vinden we heel vervelend. Als dit gebeurt bespreken we dit met onze jongeren en leren we ze hoe ze dit op moeten lossen en kunnen herstellen. Daarnaast hebben we goede afspraken gemaakt met buurtbewoners. Zij kunnen ons altijd benaderen wanneer ze klachten hebben.
We zijn hard bezig de vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen. Onze medewerkers werken volgens schematherapeutisch werken en geweldloos verzet. Daarnaast worden ze getraind in de weerbaarheidstraining, waarbij de nadruk ligt op de relatie. Als het toch nodig is om vrijheidsbeperkende maatregelen te nemen, gebeurt dit volgens de veldnormen die sinds kort binnen alle jeugdzorgplus aanbieders gelden. De implementatie van deze veldnormen hangt samen met de ontwikkeling binnen de jeugdzorgplus waarin landelijk, binnen alle jeugdzorgplusaanbieders, wordt toegewerkt naar minder en kortere gesloten plaatsingen, naar kleinschaligheid en minder vrijheidsbeperkende maatregelen.