Behandelcentrum Woodbrookers investeert in het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen op de gesloten groepen. Onder andere met de inzet van deskundige medewerkers, integrale behandeling en een rijk activiteitenaanbod. Maar er valt nog meer winst te behalen. Dat is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij bracht aan in totaal 14 locaties van instellingen voor gesloten jeugdzorg een toezichtbezoek in het kader van het verminderen van een repressieve aanpak binnen de jeugdhulp. Op basis van haar bevindingen is een landelijke factsheet verschenen.
Woodbrookers ziet de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen in de JeugdzorgPlus als een forse maatregel die alleen met toestemming van de Kinderrechter kan worden toegepast om de noodzakelijke behandeling te kunnen bieden en onttrekking aan zorg te voorkomen.
Woodbrookers vindt dat vrijheidsbeperking nooit een vorm van repressie mag zijn. Het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen kan door een passende integrale behandeling te bieden. Deze bestaat uit een positief leef/behandelklimaat op de groepen en trainingen en therapieën voor de jeugdigen. Voor het leef/behandelklimaat zijn Schematherapie, Systemisch werken, Cognitieve gedragstherapie en Geweldloos verzet/nieuwe autoriteit leidend. Periodiek worden metingen uitgevoerd om het leefklimaat waar gewenst te verbeteren.
Woodbrookers wil het aantal plaatsingen in de gesloten jeugdzorg terugdringen door in gezinnen zelf te behandelen, bijvoorbeeld met Multi Systeem Therapie (MST) en Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT). Naast het Actieplan Foar Fryske Bern is ook het samenwerkingsverband (Convenant) Hoogspecialistisch met zeven aanbieders van jeugdhulp in het Noorden, de Friese gemeenten en het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid hierop gericht. Jeugdhulp Friesland participeert volop in beide initiatieven.
Klik hier voor de factsheet.