Jeugdhulp Friesland is er in geslaagd om op 31 december 2015 alle kinderen die waren aangemeld, passende zorg en behandeling te bieden. Met alle kinderen was contact en daardoor stond er op 31 december 2015 geen kind meer op de wachtlijst.
'Het is ons gelukt om ondanks de drukte rond de transitie, bezuinigingen, personele reorganisatie en reeds aanwezige werkdruk, de noodzakelijke zorg te bieden', aldus bestuurder Jeroen van Oijen.
Het eerste jaar van de decentralisatie van de jeugdzorg stond vooral in het teken van de transitie, de feitelijke overgang naar gemeenten die verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdhulp. Dat betekende voor ons een nieuwe manier van werken. En nieuwe verwijzers zoals wijk- en gebiedsteams, de Rechtbank en gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Jeugdhulp is ook mogelijk met een verwijzing van een huisarts, jeugdarts of medisch specialist. Zij wisten ons in 2015 te vinden. Het aantal aanmeldingen is met 1822 aanmeldingen iets hoger dan voorgaande twee jaren.
Door de transitie zijn de schotten uit het oude stelsel opgeheven. Dat biedt kansen om de zorg voor jeugd te transformeren naar een overzichtelijk en logisch systeem. Vanuit onze specialistische kennis sluiten we aan op wijk- en gebiedsteams, ketenpartners en vooral de jeugdigen en gezinnen. Dat doen we vanuit twee Behandel Expertise Centra 0 - 12 en 12 - 18 jaar met breukloze behandeltrajecten, die naadloos aansluiten bij de behoefte en leefwereld van kind en gezin. In samenwerking met wijk- en gebiedsteams en andere partijen zoals scholen en ketenpartners spelen we in op veranderende hulpvragen. Dichtbij de eigen omgeving van kind en gezin, met nadruk op eigen regie en autonomie. Ook in 2016 investeren we in nieuwe samenwerkingsverbanden en innovatie die onze cliënt verder helpt. En maken we werk van eenvoud; vanuit een eenvoudige, efficiënte structuur met minder rapportages en regeldruk bieden we de best mogelijke hulp. Binnen 48 uur en binnen 8 uur bij crises nemen we cliënten in zorg. Eenvoud. Herstel van het gewone leven. Daar gaan we voor in 2016. Elk kind heeft zijn eigen verhaal en het is dát verhaal dat ons beweegt.'