Binnen de gezinstherapie die MDFT biedt, kan ook een vorm van het Programma Ervarend Leren worden ingezet. Zoals een gezinsdag, een tocht voor vader en zoon of een gezinsweek, waarvan onlangs met succes een pilot is geweest.
Gezinnen krijgen allerlei oefeningen en uitdagingen aangereikt waarbij het op samenwerking en vertrouwen aankomt. Patronen en knelpunten die zich thuis voordoen worden hierin snel zichtbaar en besproken. Vervolgens kan er met ondersteuning van de trainers geoefend worden met ander en nieuw gedrag. De MDFT-therapeut is hier zoveel als mogelijk bij aanwezig om de opgedane leerervaringen naar de thuissituatie en toekomst te vertalen.
Reacties van gezinsleden zijn:
“We zijn een heel stuk lichter nu, de stenen van ons hart zijn opgeruimd. Saamhorigheid en verbroedering is weer teruggevonden” (een moeder - (pilot) gezinsweek)
"Tijdens de tocht heb ik de kans gehad om heel veel met mijn zoon te praten over z’n toekomst en wat hij graag van mij wil, ook heb ik gezien dat hij door kan zetten als het moeilijk is en hij echt wil" (een vader - vader en zoon tocht)
“Toen ik met mijn beide dochters in de kano zat heb ik ervaren dat als ik de leiding neem we vooruitkomen. Dit ga ik thuis dan ook meer doen” (een moeder - gezinsdag)
"We negeerden elkaar thuis, zeiden elkaar geen eens meer gedag" (een jongen (15 jaar) – vader en zoon tocht)
“Het meest trots ben ik op het moment dat we er elkaar doorheen hebben gesleept tijdens de pittige klim naar de top van de berg” (een jongen 16 jaar – vader en zoon tocht)
“Sinds lange tijd heb ik weer het gevoel dat ik je vader mag zijn” (een vader tegen zijn zoon – vader en zoon tocht)
“Er werd gekeken naar jezelf, niet naar wat een ander fout doet. Daardoor houden ze je een spiegel voor en daar leer je het meest van en kun je aan jezelf werken” (een meisje (17 jaar) – (pilot) gezinsweek)
"Onvergetelijk, als ik 80 ben weet ik dit nog" (meerdere gezinsleden - verschillende vormen)