Sharon Metus: ‘Ik ben sinds 2020 betrokken als regiebehandelaar bij het MDFT-team van Jeugdhulp Friesland. Daarnaast ben ik ook regiebehandelaar binnen de residentiële hulpverlening. Ik analyseer samen met de MDFT-supervisor en MDFT-therapeuten welke doelen het gezin heeft en wat het plan wordt waar we – het gezin en het team - naar toe werken tijdens het MDFT-traject. De MDFT-therapeuten voeren vervolgens samen met het gezin het plan uit.
Als regiebehandelaar kijk ik op afstand mee en word ik zowel op vaste- als op crisismomenten ingevlogen om inhoudelijk mee te denken. Ik ben er trots op dat ik samen mag werken met dit team, omdat de MDFT-therapeuten zich volledig inzetten voor de gezinnen en in mijn ogen waanzinnige resultaten weten te bereiken. Onze kracht? Dat is dat we actief samenwerken met de gezinnen en oog hebben voor de positieve factoren van alle gezinsleden. Binnen de residentiele hulpverlening staat het schematherapeutisch werken en geweldloos verzet (NVR) centraal, deze twee pijlers kan ik ook bij MDFT toepassen.
'Zonder verbinding, geen gezag' is een quote die tijdens een intake werd gebruikt en die mij nu nog steeds aan het denken zet. Het MDFT-team gaat samen met de gezinnen opzoek naar de verbinding, zodat ouders vanuit deze verbinding weer gezag krijgen op de opvoeding.’
Carin Walsweer: ‘Ik werk sinds 10 jaar als gedragswetenschapper binnen de residentiële hulpverlening en de laatste 4 jaar met veel plezier bij de ambulante hulp van MDFT. Verder ben ik in opleiding tot systeemtherapeut. Waar de focus vanuit systeemtherapie ligt op relaties (interactiepatronen) tussen gezinsleden en hun naasten, is de inzet van MDFT breder. MDFT besteedt aandacht aan de belangrijkste gebieden; naast individu, ouders/ gezin, ook extern netwerk zoals school/werk, vrienden en vrije tijd. Het mooie van MDFT vind ik dat er out of the box wordt gedacht en gewerkt: we doen wat werkt. En dat naast het verminderen van de zorgen van ouders en jongeren, de kwaliteit van hun relatie wordt verbeterd. Uiteindelijk is dat het fundament voor een gezonde groei en ontwikkeling van een jongere en een buffer tegen stress. In de afbouw van de residentiële opnames kan MDFT een grote rol spelen om er voor te zorgen dat jongeren veilig thuis op kunnen groeien.
Het samenwerken met mijn collega’s MDFT therapeuten geeft mij veel energie. Het team is jong, energiek, gretig om te leren en steunend naar elkaar. Binnen MDFT zijn wekelijkse intervisies en supervisies (met live sessies) om zo de kwaliteit van ons handelen op peil te houden en te vergroten.'