Jeugdhulp Friesland wil de transformatie van Behandelcentrum Woodbrookers intensiveren en versnellen. De afbouw van het aantal plaatsen is al eerder ingezet en heeft ertoe geleid dat op de locatie momenteel nog slechts 8 plaatsen beschikbaar zijn. Dat Jeugdhulp Friesland nu de versnelling van de transformatie inzet heeft te maken met de kwetsbare omvang van de locatie zoals die nu nog functioneert. Daarnaast neemt extern het vertrouwen af dat Woodbrookers de jongeren in voldoende mate de zorg kan bieden die zij nodig hebben.
Ons besluit is in lijn met de wensen van de landelijke en ook lokale politiek. Het kabinet wil dat Jeugdzorgplus per 2030 overal in Nederland is vervangen door kleinschalige, open voorzieningen. Het is daarom zoeken naar betere alternatieven voor de opvang en begeleiding van de groep jongeren met de meest complexe problematiek.
Het aantal plaatsen voor cliënten op Woodbrookers is in 2022 en 2023 al teruggebracht van 18 naar 8. De gemeenteraad van Leeuwarden heeft aangedrongen op een versnelde ontwikkeling van alternatieve zorgvormen voor Woodbrookers. Bestuur en directie van Jeugdhulp Friesland scharen zich achter de oproep van de gemeenteraad en zien een versnelde transformatie als een wenselijke ontwikkeling.
De hulpvraag van bestaande cliënten en van andere jongeren met ernstige gedragsproblemen blijft bestaan. Jeugdhulp Friesland onderzoekt daarom alle mogelijkheden voor alternatieve voorzieningen voor toekomstige cliënten. Voor de nu aanwezige jongeren en hun ouders heeft dit geen consequenties. Daarbij werkt Jeugdhulp Friesland samen met Sociaal Domein Friesland en andere partijen. Het vraagstuk is mogelijk te groot voor onze eigen organisatie alleen.
De medewerkers van Woodbrookers zijn hoog gemotiveerd en ook goed opgeleid. Jeugdhulp Friesland wil hen het liefste voor de organisatie behouden en hoopt dat zij zich, omwille van de cliënten, blijven inzetten voor de jongeren die nog bij Woodbrookers verblijven. Voor de periode daarna wordt deze medewerkers zoveel mogelijk een plek elders bij Jeugdhulp Friesland geboden. De te ontwikkelen alternatieve zorgvormen vragen ook om gemotiveerd en goed opgeleid personeel.
Een precieze planning voor de transformatie is nu nog niet te geven. Dit moet immers verantwoord en zorgvuldig gebeuren, in overleg met interne medezeggenschapsorganen, met de vakbonden en met de financiers. Op dit moment werkt een team van Jeugdhulp Friesland aan een inventarisatie van de voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om de versnelling van de transformatie in te kunnen zetten. Voorlopig gaat Jeugdhulp Friesland uit van 1 juli 2024 als uiterste datum waarop de gesloten jeugdzorg in de huidige vorm zal bestaan.