Hoe word ik pleegouder?
Rijk of arm, samenwonend of alleen, homo of hetero; iedereen kan in principe pleegouder worden. Wat telt is dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. We stellen wel enkele voorwaarden aan (nieuwe) pleegouders waaronder: u bent minimaal 21 jaar, heeft een stabiele leefsituatie en een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming.
Vraag de brochure aan en geef u op voor een informatiebijeenkomst. Daar delen we ervaringen van pleegouders en hulpverleners om u een zo goed mogelijk beeld te geven. We vertellen uitgebreid over pleegzorg en wat erbij komt kijken om pleegouder te worden. Om wat voor kinderen het gaat, hoe het voorbereidingstraject eruit ziet en welke ondersteuning Jeugdhulp Friesland biedt. Pleegouder worden is een grote stap. Het is niet niks om de zorg voor een kind op u te nemen. Ter voorbereiding op het pleegouderschap, doorlopen alle aspirant-pleegouders een (selectie)traject. Dit traject duurt ongeveer vier maanden.
We maken onderscheid tussen netwerkpleegzorg en bestandspleegzorg. Bij netwerkpleegzorg is er vóór de plaatsing al een band tussen het pleeggezin en het kind (familie, vrienden of kennissen). Bij bestandspleegzorg kennen pleeggezin en kind elkaar vooraf niet.
Heeft u een vraag?
Is iets niet duidelijk of kunt u de gewenste informatie niet vinden? Stel dan hier uw vraag.