Prestatie-indicatoren
- Governance
- Onderzoek
- Fondsen en sponsoring
- Geestelijke verzorging
- Verwijsindex
- Webshop
- Nieuws
- Jeugdhulp Academie
- Professionele standaard, toezicht en ethiek
- Gezond seksueel opgroeien volgens het Vlaggensysteem - basis
- Gezond seksueel opgroeien volgens het Vlaggensysteem - specialisatie
- Kind centraal bij scheiding
- Professioneel begeleiden van complexe oudergesprekken
- Systeemgericht werken
- Hechtingsgerichte attitude in het werken met gezinnen
- Cirkel van Veiligheid
- Grip op gedrag
- Video-hometraining
- Video-interactiebegeleiding
- Organogram
- Hoe krijgt u hulp?
- Omgaan met persoonsgegevens
- Algemene voorwaarden onderaanneming
- Spelregels Beeld- en geluidsopnames
- Toekomst Jeugdhulp Friesland
Prestatie-indicatoren
Zijn onze cliënten tevreden over de hulp die wij bieden? En wat is het resultaat van onze hulp? Het is belangrijk om dit te weten, zodat wij onze hulp verder kunnen verbeteren. Daarom werken we met 'prestatie-indicatoren'. Hiermee kunnen we de resultaten objectief en gestructureerd meten. We meten bij de start van, tijdens en na de behandeling.
Een prestatie-indicator is een soort meetlat. Hiermee kunnen we de resultaten van onze hulp meten én verantwoorden. Zo wordt duidelijk of de hulp die we bieden wérkt en voldoende resultaat oplevert voor de cliënt. We gebruiken drie prestatie-indicatoren:
- Doelrealisatie: is het doel behaald dat we samen hebben gesteld en is uw hulpvraag beantwoord?
- Uitval: wat is de reden dat de hulp is gestopt?
- Cliënttevredenheid: hoe tevreden bent u als cliënt?
In 2018 werd bijna 90% van de werkdoelen behaald (55% volledig en 34% deels behaald). In 7% van de afgesloten hulptrajecten was het de cliënt die éénzijdig de hulp afsloot. Dit kwam het vaakst voor bij de hulp die wij bieden bij scheiding. 82% van de afgesloten trajecten is volgens plan en in overeenstemming tussen cliënt en hulpverlener afgesloten. 233 cliënten waardeerden de inzet van Jeugdhulp Friesland met gemiddeld een 8.
De gegevens worden verzameld door vragenlijsten. De uitkomsten bespreken we altijd met degene die ze heeft ingevuld. Op basis van de uitkomsten worden behandeldoelen geformuleerd. Op deze manier kunnen cliënten goed volgen of de hulp wérkt en hoe het gaat .Zij kunnen beter aansluiten bij de behoeften die het kind heeft. En het versterkt de rol als opvoeder. Vanuit onze kant kunnen wij zien wat onze hulp oplevert, of een cliënt tevreden is en wat verbeterd kan worden.
De week van 19 tot en met 23 november 2018 stond in het teken van prestatie-indicatoren. Door verschillende activiteiten is duidelijk gemaakt waarom het meten van resultaat belangrijk en nuttig is voor ons dagelijks werk. Klik hier voor de infographic waarin de week is samengevat.
Nienke Boomstra, onderzoeker Prestatie-indicatoren: “In 2019 implementeren we de in 2018 hernieuwde richtlijn ‘Werken met prestatie-indicatoren’. Medewerkers krijgen door middel van e-learning en workshops de nodige praktische ondersteuning zodat zij de resultaten zo goed mogelijk kunnen benutten in contact met de cliënt.“