Ouder en Kindgroep
Het opvoeden van kleine kinderen is een grote uitdaging. Iedere ouder ervaart wel eens moeilijkheden, dat is heel gewoon. Soms is een probleem zo groot dat ouders niet meer weten wat ze moeten doen. Een kind huilt bijvoorbeeld erg veel, eet niet of maakt weinig contact. Dit kan de ontwikkeling van een kind in de weg staan en ouders voelen zich vaak machteloos en onzeker. Is hulp van de huisarts of eerstelijnszorg onvoldoende? Dan kunnen ouders naar de Ouder en Kindgroep.
De Ouder en Kindgroep helpt en begeleidt ouders met kleine kinderen (-9 maanden tot 3 jaar), zodat de opvoeding weer beter gaat en het kind zich weer (goed) kan ontwikkelen. De vraag van de ouders staat hierbij centraal. De ouderbegeleider en mentor bepalen samen met de ouders heldere doelen en een passende behandeling. Ouders kennen hun kind het beste en weten wat nodig is. Ze leren omgaan met het gedrag van hun kind en het kind leert ander gedrag. Doel is te komen tot een opvoedsituatie waarin ouders met vertrouwen zelfstandig of met lichtere ondersteuning zelfstandig verder kunnen.
Indicatiecriteria
Hulp kan ingezet worden, wanneer eerstelijnshulpverlening onvoldoende toereikend is. Daarbij is het belangrijk dat de ouders voldoende beschikbaar kunnen zijn voor de behandeling.
Contra-indicaties
Wanneer persoonlijke omstandigheden van de ouders een belemmering vormen om voldoende beschikbaar te zijn voor de hulp en/of wanneer de veiligheid van het kind of andere gezinsleden in de thuissituatie onvoldoende geborgd is. In genoemde gevallen is het belangrijk daar eerst aandacht aan te geven.
Bij twijfel en voor consultatie kan voorafgaand aan aanmelding een vrijblijvend informatiegesprek worden aangevraagd bij de Ouder en Kindgroep.