Complexe omgangsproblematiek
Ieder kind heeft recht op contact met beide ouders, ook na een scheiding. Dat is het uitgangspunt van het Kenniscentrum Kind en Echtscheiding (KKE). Bij een complexe scheiding kunnen ouders hun kind soms (bewust of onbewust) het gevoel geven te moeten kiezen. Het kind komt hierdoor klem te zitten tussen ouders. Er kan een loyaliteitsconflict ontstaan. Het effect van een complexe scheiding en loyaliteitsproblemen heeft een negatieve uitwerking op het kind. Het KKE ziet de complexe omgangsproblematiek als een proces waarbij na scheiding en onder bepaalde omstandigheden een gezonde hechtingsrelatie van het kind met een ouder beschadigd of verbroken wordt.
Voor wie
Voor gezinnen met kinderen tot 18 jaar waarbij een contactbreuk is (of dreigt te) ontstaan met één ouder, als gevolg van een complexe scheiding en een daaruit volgend loyaliteitsconflict bij het kind.
Onderzoek
Het KKE doet onderzoek naar de dynamiek binnen complexe omgangsproblematiek. Bij het onderzoek worden alle gezinsleden betrokken. Aan de hand van individuele gesprekken met ouders, de kinderen en met behulp van vragenlijsten wordt een analyse gemaakt. Ook wordt de interactie tussen kinderen en ouders geobserveerd. De gesprekken en observaties worden door onafhankelijke professionals uitgevoerd. De patronen die ervoor zorgen dat de complexe omgangsproblematiek in stand wordt gehouden, worden in kaart gebracht. Op basis daarvan biedt het KKE advies en interventies met betrekking tot contactherstel en onbelast contact met beide ouders.
Interventies
De interventies zijn gericht op het herkennen, erkennen en normaliseren van de vaak geproblematiseerde situatie. Er is aandacht voor de onderliggende patronen van de ouders en wat er nodig is om het ouderschap na de complexe scheiding vorm te geven. Beide ouders worden actief betrokken bij het contactherstel.