Ouderschapsmediation
Als ouders er niet in slagen om samen afspraken over de omgang te maken en/of er is onvoldoende afstemming over de kinderen, kunnen ouders in gesprek met een ouderschapsmediator. Over het delen van ouderschap en op welke manier dit vorm te geven. De ouderschapsmediator ondersteunt bij het maken van afspraken en opstellen van een eventuele zorgregeling. Het doel is dat het ouders lukt om het kind centraal te stellen in plaats van de strijd. Het kind wordt, als dat mogelijk is, betrokken en krijgt ruimte om zijn/haar verhaal te vertellen. We doen dat in de vorm van kindgesprekken, een SchIK- of D-Force! traject. De uitkomsten worden gedeeld met de ouders zodat zij hier samen mee aan de slag kunnen. Ouderschapsmediation duurt gemiddeld 6 maanden en er vinden ongeveer 10 oudergesprekken plaats. De frequentie is tweewekelijks, de gesprekken duren een uur.
Indicatiecriteria
Er is sprake van strijd tussen ouders waardoor de omgang van het kind (tussen 0 en 18 jaar) met één van beide dreigt te stagneren.
Bij beide ouders is er de wens/bereidheid om de omgang te effectueren.
Contra-indicaties
Als er sprake is van alcohol- of drugsgebruik door ouders tijdens de gesprekken. Of van agressie naar de medewerkers van ouderschapsmediation.
Onvermogen van ouders om tot gedragsverandering te komen, bijvoorbeeld op grond van psychiatrische beperkingen, persoonlijkheidsproblemen, cognitieve beperkingen of verslavingsproblematiek.