Ouderschapsmediation
Soms lukt het ouders niet om na een scheiding goede afspraken te maken over hun kind, terwijl het kind wél contact heeft met beide ouders. Ouders kunnen dan bemiddelingsgesprekken voeren onder leiding van een ouderschapsmediator. Tijdens deze gesprekken worden ouders ondersteund om concrete afspraken te maken over de omgang met hun kind(eren). Deze afspraken worden vastgelegd in een zorgregelingsplan. De afspraken worden geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Ouders krijgen informatie over wat een scheiding en de strijd tussen ouders voor een kind kan betekenen.
Indicatiecriteria
Er is sprake van strijd tussen ouders waardoor de omgang van het kind (tussen 0 en 18 jaar) met één van beide dreigt te stagneren.
Bij beide ouders is er de wens/bereidheid om de omgang te effectueren.
Contra-indicaties
Als er sprake is van alcohol- of drugsgebruik door ouders tijdens de gesprekken. Of van agressie naar de medewerkers van ouderschapsmediation.
Onvermogen van ouders om tot gedragsverandering te komen, bijvoorbeeld op grond van psychiatrische beperkingen, persoonlijkheidsproblemen, cognitieve beperkingen of verslavingsproblematiek.