MultiDimensionele Familie Therapie
Regulier, LVB en residentieel
MultiDimensionele Familie Therapie (MDFT) is een intensieve gezinstherapie, bedoeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met verschillende problemen. Zoals psychische problemen, crimineel gedrag en alcohol- of drugsverslaving. De jongere is bijvoorbeeld snel agressief, spijbelt veel of loopt steeds weg. De therapie is gericht op de jongere zelf en op de omgeving van de jongere. Familie, school, werk en vrienden worden dus ook betrokken. Jongeren werken onder begeleiding van een therapeut aan hun problemen. Ouders worden geholpen nieuwe communicatievaardigheden in de opvoeding toe te passen. MDFT kan uithuisplaatsing voorkomen of verkorten. Het doel van de therapie is dat de problemen van de jongere sterk verminderen en het gezin weer goed functioneert.
Indicatiecriteria
Vrijwillige aanmelding of vanuit gedwongen kader.
Meervoudige problematiek (verslaving/delinquentie/comorbiditeit, spijbelen en dergelijke);
Een actieve of nog te activeren gezinsband met ouder(s) of voogd.
Geen motivatie noodzakelijk bij zowel jongere als opvoeder(s) bij aanvang van de behandeling, maar één die bereid is mee te doen.
De jongere en minstens één van de opvoeders zijn de Nederlandse taal machtig. Wanneer er sprake is van het niet of gebrekkig machtig zijn van de Nederlandse taal wordt er op maat met het gezin gekeken of de inzet van een tolk hierin nog helpend kan zijn.
Contra-indicaties
Indicatie voor klinische opname bij verslaving. Het gaat hier meestal om afhankelijkheid van opiaten of van coke/crack. MDFT kan wél in beeld komen tegen het einde van de opname. Ook kan er in samenwerking met de ketenpartners (VNN) gekeken worden naar het inzetten van een tijdelijke klinische opname als interventie binnen de ambulante inzet MDFT.
Psychische comorbiditeit waarvoor klinische opname is aangewezen.
Een psychische of gedragsstoornis waarvoor speciale behandeling is geïndiceerd, met name: actieve eetstoornis, psychose, suïcidaliteit.
Een zodanig onveilige situatie thuis -fysiek en/of psychisch geweld- dat de jongere daar moet worden weggehaald of weggehouden.